ro Romanian
Fonduri Europene Turism

Fonduri Europene Turism

Programul de promovare a exporturilor suferă modificări. Se pot transmite propuneri de îmbunătățire!

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a lansat pe 6 mai 2021, spre consultare publică, proiectul de Ordonanță de urgență pentru liberalizarea promovării exportului românesc.

Prin proiectul legislativ se urmărește desființarea actualului Program de Promovare a Exporturilor (PPE), care a dovedit grave disfuncționalități în urma mai multor controale interne și semnalări ale Curții de Conturi, conform comunicatului oficial.

Din anul 2002, România a implementat un program de promovare a exporturilor dirijat prin intermediul ME. PPE este un instrument de subvenții, cu finanțare de la bugetul de stat. Prin acesta s-au subvenționat parțial sau total, în principal, cheltuielile privind participarea la târguri internaționale și organizarea de misiuni economice.

Conform MEAT, cheltuielile cu contractele PPE au crescut de aproape 3 ori din 2015 până în 2019, de la 25 de milioane de lei la 71 de milioane de lei.

În perioada 2015-2019, numărul mediu anual de participanți beneficiari la târguri a fost de 395. În același timp, numărul lor mediu anual corespunzător misiunilor economice a fost de 67, dintre care aproximativ 50% au fost simultan și participanți la diverse târguri.

MEAT a constatat creșterea cheltuielilor PPE, fără să fi avut loc o extindere a numărului celor care beneficiază de program, ci o majorare a subvențiilor către un grup restrâns. În perioada mai sus menționată, numărul mediu al societăților care au participat la târguri a scăzut de la 9 firme/târg și 8 firme/misiune la 8 firme/târg și 7 firme/misiune.

În urma unei analize, s-a probat o discrepanță de valoare a sumei medii primite în 2019 dintre firmele care au mai beneficiat în trecut și cele noi:

89.000 RON, pentru firmele noi,
145.000 RON, pentru firmele care au fost finanțate și în fiecare dintre anii 2015-2018.

Actualul proiect își propune implementarea unei politici de promovare a exportului accesibilă tuturor potențialilor exportatori, într-o manieră nediscriminatorie.

În acest sens, MEAT a propus prin proiectul de OUG o serie de modificări asupra structurii PPE, și anume:

  • Implementarea ajutoarelor prin intermediul unui comitet central de decizie, posibil și în parteneriat cu anumite structuri private, care ar contribui la limitarea accesibilității acestora și la crearea unui segment fix de firme care beneficiază de ele.
  • Introducerea unui sistem de deductibilitate extinsă a cheltuielilor legate de activitatea de export pentru toate firmele care își doresc acest lucru pentru a încuraja responsabilizarea antreprenorială a deciziilor de gestionare a resurselor financiare, deoarece costul participării la acțiuni de promovare este împărțit între firmă și stat.
  • Extinderea opțiunilor de evenimente pentru exportatori, acestea nu ar mai fi decise în mod limitativ în cadrul Consiliului de Export, în funcție de negocierea unui buget între diferite sectoare. Ar deschide oportunitatea participării exportatorilor la târguri și misiuni țintite pe piețe sau nișe alese conform propriilor nevoi și planuri de afaceri.
  • Evitarea costurilor administrative, de implementare, contractarea în cadrul procedurilor de achiziții publice, costuri legate de implementarea măsurilor Curții de Conturi, litigiile generate și pierdute în legătură cu incidentele ivite în PPE.

Sursa: Ministerul Economiei si Fonduri Structurale

Distribuie:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Abonează-te

Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu noutățile legate de Programele de finanțare pe Fonduri Europene Nerambursabile

Acest site foloseste cookie-uri pentru a va imbunatati experienta!